Tuesday, March 28, 2017

Személyészlelési torzítás a fizikai megjelenés alapján



Személyészlelési torzításként egy manapság a szakembereket megint nagyon foglalkoztató példát választottunk, ami nem más, mint a kövérség, az elhízott/jelentős túlsúllyal rendelkező emberekről fennálló első benyomás jelentése a legtöbb ember számára.

Ez azért is érdekes téma, mert az utóbbi pár évtizedben a kövér/elhízott/jelentős túlsúllyal rendelkező emberekkel kapcsolatban megváltoztak az asszociációk, első benyomások, vélemények.
Míg történelem nagyobb részében és még pár évtizede is a kövérség, a gazdagság, jólét egyik "szimbóluma" volt. Csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, hogy elhízzanak és így a derékbőség minden ékszernél vagy drága ruhánál jobban jelezte a társadalmi rangot. Napjainkban a fejlett országokban inkább a nem olyan tehetős, nehezebb anyagi körülmények között élő emberekre asszociálunk a látott és hallott jelző alapján. Miért történt ez a hirtelen szemléletbeli változás?
"Régen" (pl.: középkor, II.világháború idején): a gyümölcsök (szénhidrát, cukorbombák), gabonafélék (szénhidrátok) luxuscikkeknek számítottak, és csak a legtehetősebbek engedhették meg maguknak.
Ma: a (fehér)kenyérfélék, pékáruk, gyors ételek, gyümölcsök többsége elérhető mindenki számára viszonylag olcsón ("rossz" zsírok, túl sok szénhidrát).


A napjainkban népszerű fitnesz-egészséges életmód elterjedésével-nem minden társadalmi réteg engedheti ezt az életmódot meg magának, és újra kiéleződik a különbség- most már nemcsak a kövérség ellentéte, azaz a vékonyság válik státusszimbólummá, hanem az izmos, szálkás test, ami bizony csak jelentős mennyiségű zöldség és fehérjék (főleg húsok, tojás) fogyasztásával érhető el, vagyis kifejezetten "rossz" az olcsó fentebb említett élelmiszerek fogyasztása a státusszimbólum megtartásához.


Források:
Smith, E. E., Nolen-Hoeksema, S., Fredrickson, B. L., Loftus, G. R. (2005) Atkinson & Hilgard Pszichológia. Harmadik kiadás. Osiris Kiadó, Budapest. 393. oldal
http://semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_kiemelt_cikk/hir/1279_az_elhizas_stigmajaDr. Péter Sz. (2008) AZ ÉLETMÓD SZEREPE AZ ELHÍZÁS MEGELŐZÉSÉBEN FŐVÁROSI ISKOLÁKBAN VÉGZETT KERESZTMETSZETI VIZSGÁLAT. Budapest. Semmelweis Egyetem, Patológiai Tudományok Doktori Iskola Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet, Táplálkozás-egészségügyi Főosztály :
http://phd.semmelweis.hu/mwp/phd_live/vedes/export/peterszabolcs.d.pdf


Készítették: Andresi Áron, Gularasz Niké, Mike Bernadett, Mikó Eszter Viola


 

No comments:

Post a Comment