Wednesday, March 29, 2017

Megfelelési torzítás

Az emberekről kialakított benyomás különböző jellemzőket foglal magában. Egy adott személyről alkotott tudásuk, megfigyeléseik alapján az illető további vonásaira következtetünk. Egy benyomás elemei kapcsolatban állnak egymással; ezen összekapcsolódó komponensek alapján gyakran feltételezünk oki kapcsolatokat. A személyiségvonások közötti kapcsolatokra vonatkozó elvárásainkat implikált személyiségelméletnek nevezzük. Az emberek úgy gondolják, hogy a pozitív vonások legtöbbje összekapcsolódik, míg a negatív vonások egy másik külön csoportot képeznek.

A személyészlelés torzításainak egyike a megfelelési torzítás. Ez azt jelenti, hogy valakit egy olyan személyiségvonással ruházunk fel, amely megfelel a megfigyelt viselkedésének   Eszerint az emberek személyiségükhöz illő módon viselkednek.

Edward Jones és Victor Harris 1967-ben a megfelelési következtetésekkel kapcsolatos empirikus vizsgálatokat végzett, amelyek vagy támogatták vagy ellenezték a rendszert. Néhány résztvevőnek azt mondták, hogy a dolgozat írója szabadon dönthetett, hogy a rendszer ellen vagy mellett érvel. Amikor a kísérleti személyektől a dolgozat írójának valós véleményét kérdezték, ők azt feltételezték, hogy az megfelel az esszében kifejtett álláspontnak. A többi résztvevő azonban úgy értesült, hogy a dolgozat írójának nem volt választása az „álláspontját” illetően. Azt feltételeznénk, hogy az emberek felismerik, hogy a dolgozat semmilyen információt nem hordoz a szerzője valódi véleményéről. A résztvevők azonban arra a következtetésre jutottak, hogy az esszékben a szerzők a tényleges álláspontjukat fejtették ki.


Források: Smith, E. R., Mackie, D. M., & Claypool, H. M. (2016). Szociálpszichológia. Budapest, ELTE Eötvös Kiadó

Készítették: Simkó Kinga Mercédesz, Ravasz Dorina

No comments:

Post a Comment