Tuesday, March 28, 2017

Alapvető attribúciós hiba

  Az alapvető attribúciós hibának árulkodó neve van, hiszen egy emberek által általánosan használt torzítás. A hiba lényege, hogy alulbecsüljük a szituációs tényezők viselkedésre ható erejét, míg a diszpozicionális attribúciókat túlbecsüljük. Az emberek a helyzetek többségében arra a következtetésre jutnak, hogy az adott viselkedésért a személy tulajdonsága felelős, nem pedig külső körülmények. Ez a fajta torzítás a kontroll érzését adja számunkra, hiszen továbbra is hihetünk benne, hogy az igazságtalan, rossz dolgok velünk nem történhetnek meg („igazságos világ hipotézis”). Ebből kifolyólag lehetőségünk nyílik az események áldozatait becsmérelni. Ezzel is bizonygatva a tényt, hogy egyes eseményeket csak bizonyos embereknek kell átvészelni, mi ez alól kivételt képezünk. Többek között súlyos társadalmi problémákat szülhet ennek jelenléte, hiszen a szociális felelősségvállalást igyekszünk elnyomni ezzel. Ennek a torzításnak az általánossága kulturális eredetű is lehet, hiszen az individuális kultúrában a középpont az egyénre helyeződik, így nálunk a diszpozíciósabb attribúciók jellemzőbbek, míg a kollektivista kultúrában éppen, hogy a szituatívabb attribúciókon van a hangsúly.
  A megfeleltetési torzítás alapján tehát,  egy ember a cselekedete szerint van megítélve. A témában Edward Jones és Victor Harris végzett egy meglepő kutatást. A vizsgálatban résztvevők Fidel Castro rezsimjéről  olvastak mellette és ellene érvelő esszéket. A résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csoport azt az instrukciót kapta, hogy a dolgozat írói saját álláspontjukat fejthették ki, ebben az esetben, amikor megkérdezték tőlük, hogy szerintük mi lehet a szerzők saját véleménye, a személyek azt felelték, hogy az megegyezik a dolgozatban kifejtettel. A másik csoport úgy tudta, hogy nem volt választási lehetőség. A személyek, azonban nem ismerték fel, hogy a dolgozatokban nincs tényleges információ az író véleményéről. Így a két csoport ugyanúgy vélekedett, vagyis igazolatlan megfelelési következtetést vontak le.

  Mint azt az előzőekben is láthattuk az emberek a megfigyelt viselkedéshez gyakran társítanak olyan belső tulajdonságokat melyek ezeknek a viselkedéseknek megfelelnek. Legtöbben azt feltételezzük, hogy a megfigyelt magatartás a belső tulajdonságokat tükrözik. Ez pedig sok esetben hibás feltételezés, mégis igen gyakran bekövetkezik a mindennapokban. Az emberek figyelmét fel kell hívni arra a tényre, hogy az általuk megfigyelt személy belső tulajdonságai és viselkedése között nem feltétlen van ok-okozati kapcsolat.

Források:

No comments:

Post a Comment